top of page

Natural Farming live

In oktober vorig jaar ging in Bierbeek de eerste workshop natural farming door, in samenwerking met Avansa Oost-Brabant. We hadden een prachtige plek in de natuur voorzien, waar we 60 mensen konden ontvangen. Er waren 180 inschrijvingen. Dus het werd een hele reeks van workshops, doorheen heel Vlaanderen en ook één in Nederland.


Een paar getuigenissen van deelnemers aan zo’n workshop:


Anne en Steven:


 

Barbara:


 

Lutgart Lyen (Het Traagste Brood, zadenvermeerderaars van oude graansoorten en ambachtelijke bakkerij):


Het was een bijzondere intro dit weekend door Kuthluhan Ozdemir, een natural farmer uit Italië met een missie. ‘Laat ons vertrouwen hebben in de natuur en samenwerken mét de natuur.’


De intelligentie van de natuur werkt moeiteloos, harmonieus en spontaan. Als we de natuur observeren zien we dat er geen moeite wordt gedaan. Gras probeert niet te groeien, het groeit gewoon. Vogels proberen niet te vliegen, ze vliegen gewoon. Het is de natuur van de zon om te schijnen. Het is de natuur van de sterren om te fonkelen. En het is ook de natuur van de mens om dromen te verwezenlijken zonder veel moeite.


Als wij de krachten van harmonie en vreugde gebruiken, kunnen wij de aarde wakker maken en bewerken met -het niets doen- principe! Niet ploegen, geen kunstmest, niet wieden, geen pesticiden, niet snoeien en zonder grote machines. Kuthluhan en zijn team maken er hun levenswerk van om Natural Farming volgens de principes van Masanobu Fukuoka bij zoveel mogelijk mensen te brengen.

 

Katrien Gilson


Wat ik vooral merk door nu dieper in te gaan op de methode van Natural Farming is dat het grootste probleem in mijn eigen hoofd zit. We zitten vast met het idee dat we controle moeten uitoefenen. Het voornaamste is loslaten. Loslaten van wat ik weet of denk te weten en gewoon observeren.


Het probleem zijn niet de "schadelijke" insecten of invasieve onkruiden. Het is mijn eigen beperkte kijk op die symptomen. Kijk verder, open je geest, observeer en creëer biodiversiteit.

 

Tine Van Eesbeek


De weg van de uitnodiging


Wat als een uitnodiging begon, werd een feest. Het begon wellicht ergens met een vonk. Een hart dat werd geraakt. Een zaadje dat ontsprong. En op natuurlijke wijze kwam van het een het ander. Ondertussen is Natural Farming booming, without business! Vrijwilligheid blijkt een sleutelwoord te zijn om vastgereden paden te verlaten, de wereld weer te openen en verbinding mogelijk te maken. Zo verwelkomd worden, dat werkt! Kutluhan zegt te gaan daar waar hij wordt uitgenodigd. Daar waar er ruimte is om weer voeling te krijgen met de grond van ons bestaan, met de natuur die onze voedingsbodem is. Omdat de noodzaak zich stelt. Hoog tijd om dat wat leven schenkt in ere te herstellen. Immers, zolang we de aarde naar onze hand proberen te zetten, doen we haar geweld aan. Hij nodigt ons uit om met andere ogen naar de natuur te kijken, onze invasieve ziens-en werkwijze te verlaten. Vertrouwen te ontwikkelen in het zelfherstellend vermogen van de grond, mits we dat faciliteren. De eenvoud van zijn benadering getuigt van doorleefde wijsheid van de natuurwetten. Zijn uitnodiging is sereen en sterk. Hij is de tolk van de natuur in verdringing en roept op tot eerherstel. Zijn respect voor de natuur zit diepgeworteld. Hij ademt het in en uit. Hij belichaamt het. Mijn respect voor die voelbare samenwerking is groot. En ook mijn hart is geraakt.75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page