top of page

WEEKENDWORKSHOP NATURAL FARMING - 11 & 12 mei 2024

Na de inspirerende ronde van Vlaanderen vorig jaar, hier gaan we weer!

Bij WaarAnders vzw in Bierbeek (regio Leuven), een prachtige plek aan de rand van het Meerdaalwoud

De voertaal van het weekend is Engels


Natural farming geeft natuurlijke overvloed

Wil je zelfvoorzienend leven? Heb je 100 m2, of wat meer? Daar kun je op termijn jaarrond van eten als je de methode van Natural Farming volgt.

Niet ploegen, niet wieden, zelfs niet snoeien ... hoe dan? Leren vertrouwen op en samenwerken met de natuur.


Natural Farming workshop affiche

 

Wil je leren hoe?

Van harte welkom op de workshop met Kutluhan Özdemir van Natural Farming Center.

Kutluhan reisde en woonde tussen 2014-2021 over heel de wereld op Natural Farming boerderijen die opgestart werden door studenten van Fukuoka (de grondlegger van Natural Farming). Sinds 2019 woont hij in Italië, waar hij grond kocht en natural farming beoefent (het regent daar in de lente en zomer haast niet of helemaal niet en zonder irrigatiesysteem of water geven, is er rijke oogst). Hij richtte een vereniging op om de visie en de praktijk van Natural Farming te verspreiden. Hij reist naar wie hem uitnodigt en brengt z’n workshops kosteloos. Hij startte projecten op in Afrika, Zuid-Amerika en verschillende plekken in Italië en Europa.


Met een paar geïnteresseerden volgden we zelf deze workshop zo’n 2 jaar terug in Nederland. We werden diep geraakt door de inhoud van Fukuoka’s boodschap die Kutluhan mee verspreidt en zijn hands on aanpak die de tools geeft om zelf een natural farming moestuin op te starten. Kutluhan zelf inspireerde ons ook enorm als mens : zijn hartelijkheid, eenvoud, nederigheid, helderheid blijven ons bij. Ik wist toen al : deze man wil ik naar België uitnodigen zodat ook jullie de gelegenheid krijgen om dit mee te maken. Sindsdien werden er in België en Nederland op een jaar tijd in bijna alle provincies NF workshops georganiseerd en daar ontstond een bruisende beweging uit. Honderden deelnemers op een paar maanden tijd, die geraakt werden en zelf aan de slag gingen. Je vindt de initiatieven en veel meer info op deze website, waaronder de Levende Voorbeelden: www.naturalfarming.be/levende-voorbeelden

 

Fukuoka keek vanuit zijn oosterse bril naar de degeneratie en destructie van onze menmade geld-macht-consumptie-verdwazingsmaatschappij en verdiepte zich in hoe als mens innig verbonden te zijn met onze ware natuur. Zijn natural farming methode is daar een praktische toepassing van, het gaat eigenlijk over afstemmen als mens op die ontzaglijk wijze natuur. Natural Farming is veel meer dan voedsel kweken: het gaat om het cultiveren van ons, mensen ... Het is een heel praktische levensfilosofie.

 

Ik las sindsdien Fukuoka’s boek “The one straw revolution” en dat resoneerde helemaal (www.resilience.org/resources/one-straw-revolutionary), een aanrader!

 

Zelf zijn we gepassioneerde mensen die begaan zijn met het welzijn van de aarde, de dieren en de mensen en graag actief willen bijdragen en inspireren om in harmonie met de natuur en de aarde te leven. We werden erg geraakt door Natural Farming, of nog 'do nothing farming', een heel eenvoudige manier om de aarde te helpen ontgiften en ze weer te voeden nu desertificatie (dode bodem) met rasse schreden vooruit gaat en we dringend op grote schaal samen de ommekeer dienen te initiëren. Dat is wat ons drijft.

 

We zijn hier allemaal om zaadjes van verandering te zijn, we zijn geroepen om leven terug te brengen naar de aarde. De vernietiging en vergiftiging van onze mooie aarde te stoppen en te keren, let’s do it ! Je bent welkom!


Meer info over Natural Farming in Vlaanderen: avansa-oostbrabant.be/blog/natural-farming-beweging


Meer info over Kutluhan :

- Hier vind je een introductie: www.youtube.com/watch?v=vLLGNnpN7Xk

- De website van de natural farm waar hij leeft en werkt: www.naturalfarmshizen.org/

- Zijn facebookpagina: www.facebook.com/kutluhan.ozdemir

- De vereniging die hij oprichtte : Rete Agricoltura Naturale (Netwerk voor Natural Farming in Italië): www.facebook.com/reteagricolturanaturale

164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page