top of page

Natural Farming boek

Binnenkort verschijnt Kutluhans boek. De Nederlandse versie krijgt de primeur:

Natural Farming, de kunst van het niets doen.

Dit boek kwam tot stand door het enthousiasme, de toewijding en de samenwerking van een kleine groep mensen die diep geraakt werden door de levensfilosofie van Fukuoka en de workshops van Kutluhan in Vlaanderen (België). Ze schonken allemaal vrijwillig hun tijd, energie, talenten en vaardigheden om jou dit handboek te kunnen aanbieden. Het is ons geschenk aan iedere vrouw en man die ernaar verlangt om zich te (her)verbinden met de natuur, want wij zijn Natuur. Zodat ook jij van de rijkdom van dit pad kan genieten… Nog even geduld, de Nederlandstalige versie zit nu als eerste in de lay-out fase. Daarna volgt de Engelse versie. De Italiaanse versie is sinds deze week ook in de maak! 🔥


Over Kutluhan Özdemir

Kutluhan is een landbouwer. Hij woont en werkt op Natural Farm Shizen (Marche, Italië): https://www.naturalfarmshizen.org/


Hij reisde uitgebreid rond tussen 2014 en 2019. In die periode bezocht en verbleef hij op natuurlijke boerderijen in Zuid-Amerika en Griekenland, opgericht door directe studenten van Fukuoka. Gedurende enkele jaren woonde hij op de volgroeide natuurlijke boerderij die Panos Manikis creëerde in Edessa (Griekenland). In 2020 kreeg Kutluhan het aanbod om de helft van Panos’ natuurlijke boerderij te beheren. Hij richtte toen de vereniging Natural Farming Center op, die sindsdien eigenaar is van dit stukje paradijs.

In 2021 begon Kutluhan zijn eigen natuurlijke boerderij in Italië, Natural Farm Shizen genaamd. Daarnaast verspreidt hij via de vereniging Natural Farming Center de visie en de praktijk van Natural Farming over de hele wereld. Hij is betrokken bij projecten in heel Italië, verschillende landen in Europa en ook in Kenia. Hij is de oprichter van Rete per l'Agricoltura Naturale (RAN), het netwerk voor natural farming in Italië.

Kutluhan gelooft in de natuur en is een inspirator die zijn leven in dienst stelt van Natural Farming. Toen hij op zoek ging naar een manier om zijn eigen voedsel te verbouwen en 'The One Straw Revolution' van Fukuoka las, raakte dat zijn hart. Op dat moment besloot hij om op ontdekkingsreis te gaan om Natural Farming te leren en te beoefenen.

Hij wilde met eigen ogen zien en met eigen handen ervaren hoe makkelijk het is om voedsel te verbouwen. Zijn zoektocht kwam voort uit deze vragen: hoe komt het dat mensen het zo moeilijk maken om voedsel te telen? Hoe is het mogelijk dat we daar zoveel energie, tijd, werk en geld in investeren en een manier van landbouw kiezen die leidt tot de vernietiging van de natuur, om daar dan chemisch voedsel mee te kweken? In Natural Farming zag en ervoer hij dat voedsel verbouwen niet meer is dan zaden strooien en op het juiste moment de grassen maaien.

Hij beloofde zichzelf om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. Zo zijn de workshops begonnen.

Over de hele wereld zelfvoorziening in voedsel brengen door de bodem tot leven te wekken dankzij de principes van Natural Farming van Masanobu Fukuoka, is Kutluhans grootste roeping. Natuurlijk voedsel telen, herbebossingen met zaadballen organiseren om de planeet te hergroenen, de oprichting van natuurlijke boerderijen over de hele wereld inspireren…Zijn visie is helder: het creëren van een wereldwijde gemeenschap, waar honger plaats heeft gemaakt voor overvloedige oogsten voor iedereen, waar we samen genieten van de overvloed die de natuur altijd in zich draagt.

Het verhaal achter dit boek

De Natural Farming beweging in Vlaanderen

Het leven zit vol verrassingen…

In het voorjaar van 2022 kwamen we bij toeval terecht op een workshop over natural farming, gegeven door Kutluhan. Drie mensen die geïnteresseerd zijn in leven in harmonie met de natuur en het telen van gezond voedsel. We werden diep geraakt door Kutluhan die de filosofie van Fukuoka en zijn praktische aanpak belichtte en die ons de tools aanreikte om onze eigen natuurlijke moestuin op te starten.

Kutluhan is een zeer inspirerend mens, die zijn rijke ervaring in natural farming deelt met wijsheid en een stralend hart. Zijn nederigheid, helderheid en eenvoud raken de harten van mensen. We voelden de hoogdringendheid om verandering te brengen in de manier waarop voedsel tegenwoordig wordt geproduceerd, om de vernietiging te stoppen en zaden te strooien over de aarde en in de harten van mensen. We wilden heel graag veel meer mensen de kans geven om deze workshop te beleven. Dus nodigden we Kutluhan uit en organiseerden in de herfst een workshop over natural farming in onze eigen provincie. We hoopten 30 mensen bij elkaar te krijgen. Op zoek naar een mooie locatie op het platteland, vonden we een geweldige plek die geschikt was voor 60 mensen. Toen de inschrijvingen werden geopend, meldden zich binnen de vijf dagen 180 mensen aan. De tijd is rijp... mensen zijn klaar om daadwerkelijk een verandering teweeg te brengen.

Het werd een intense workshop. Het was erg aangrijpend voor mensen om zich bewust te worden van de huidige staat van vernietiging van de bodem en de aarde. En het was ook pure magie. Samen als groep met zoveel gemak en met zoveel plezier een moestuin aanleggen, was intens vervullend.


De workshop zette mensen, gezamenlijk, aan tot onmiddellijke actie. Deelnemers kwamen als vanzelf met allerlei ideeën en initiatieven om natural farming in Vlaanderen vorm te geven (zie de pagina Levende voorbeelden op deze site). We gooiden de zaadballen die we gemaakt hadden uit en zagen de zaadjes die erin zaten ontkiemen. We gingen op zoek naar zaden van gezonde natuurlijke fruitbomen en richtten een zaadbank op voor gratis verdeling. We stratificeerden de zaden en planden de start van mini-boomkwekerijen voor (fruit)boomzaailingen. De eerste natuurlijke boerderij in België werd opgericht en feestelijk opgestart met 120 mensen die bij de kick-off in november bomen en struiken plantten.

Mensen verbonden zich met elkaar. We werkten samen en strooiden zaadjes op de aarde en in de harten van de mensen. We legden grote en kleine natuurlijke moestuinen aan. We vertelden over natural farming en deelden ons enthousiasme. We planden meer workshops want we hadden een hele lange wachtlijst. Mensen uit alle provincies in Vlaanderen begonnen ons te contacteren: zij wilden ook een natural farming workshop organiseren… We begonnen samen met het schrijven van dit boek. We begonnen een website te bouwen zodat natural farmers met elkaar in contact konden komen en een forum kregen. Kutluhan ging naar Kenia om natural farming projecten op te starten en deelde met ons hoe extreem ernstig de situatie daar is: verregaande verwoestijning, schrijnende droogte en dreigende hongersnood, overal kinderen zonder eten. Hij voelt zich geroepen om daar langetermijnprojecten op te starten, zodat mensen kunnen leren om in hun eigen voedsel te voorzien. We hebben toen een crowdfunding opgezet om dat mogelijk te maken. In amper 3 weken tijd was er genoeg geld ingezameld om terug te keren naar Kenia en samen met de lokale bevolking en boeren verschillende natural farming leerprojecten op te zetten. Mond-tot-mondreclame ging rond, er werd genetwerkt en er werden meer workshops georganiseerd in Nederland, Spanje, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. En dat allemaal binnen iets meer dan twee maanden. De respons was enorm, mensen kwamen uit zichzelf en van binnenuit in actie, gewoon omdat ze geraakt en entoesiast waren. Het stroomde gewoon... en de geplante zaadjes groeiden als vanzelf uit tot levendige planten.

Van april tot augustus 2023 werden er nog 7 workshops georganiseerd en gegeven, in bijna elke provincie van Vlaanderen. In totaal namen zo'n 500 mensen deel. Meer en meer overvloed werd gedeeld, meer en meer samenwerking ontstond als vanzelf. Dankzij de input van velen werd de inhoud van de workshop beetje bij beetje uitgewerkt tot dit boek, werd de eerste boomkwekerij met bomen uit zaden opgestart, werden zaailingen weggegeven tijdens de workshops, werden kilo's zaden van inheemse en medicinale planten geoogst en ook gratis verdeeld, werd audio- en videomateriaal gemaakt om het werk van Kutluhan te delen. Sommigen, die zich voldoende zelfzeker voelen, begonnen anderen te helpen bij het opstarten van hun natuurlijke moestuin, ...

Er ontstond een zeer geïnspireerde en diep gemotiveerde gemeenschap. En die groeit nog steeds. De lijst met initiatieven ook...231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page