top of page

OPROEP voor onze zadenbank: zaden van natuurlijke fruitbomen gezocht (we delen ze ook weer uit...)

Na de workshop 'Natural Farming' in oktober 2022, gingen we met enkele deelnemers op zoek naar gezonde zaden van natuurlijke fruitbomen. We zochten naar bomen die niet behandeld zijn met chemicaliën en idealiter niet geënt of gesnoeid zijn. Ons doel was bomen te vinden die uit zaad zijn gegroeid, en niet geënt op de veelgebruikte micro-vermeerderde onderstammen (de zogenaamde M-wortelbomen).


Hoewel veel deelnemers van de workshop bezig zijn met het planten van bomen en het aanleggen van voedselbossen, waren er velen die niet wisten dat ze bomen kochten met deze artificiële M-wortels. We hebben daarom verschillende boomkwekers benaderd en ontdekt dat er in Vlaanderen nauwelijks kwekers zijn die fruitbomen uit zaailingen kweken. Bijna alle fruitbomen worden op M-wortels gekweekt.


Daarom hebben we zelf een zadenbank opgericht. Zo kunnen we eigen fruitbomen kweken vanaf een zaailing. We nodigen iedereen uit om op zoek te gaan naar oude, gezonde fruitbomen en daarvan de zaden of pitten te verzamelen. Heb je toegang tot dergelijke bomen die niet behandeld zijn met chemicaliën? Verzamel dan de zaden en stuur ze naar onze 'Natural Farming' fruitbomenzadenbank die wordt beheerd door Veerle: Veerle Stevens, Processieweg 40 te 3560 Lummen. Veerle verzamelt, zet online wat ze toegestuurd krijgt en je kan ook fruitboomzaden aanvragen. Veerle stuurt ze je toe aan portokost. Merci Veerle!

De natuurlijke zadenbank: zaden.veerlestevens.comWe gaan boomkwekerijtjes starten. En dan gaan we gezonde bomen uitdelen. Help je mee?

Hoe oogst je fruitboomzaden? Het oogsten van fruitboomzaden is eenvoudig:

  1. Je kunt zaden of pitten verzamelen uit geplukt fruit of uit fruit dat van de boom is gevallen. Zelfs als de vrucht al wat beschadigd of aan het rotten is. De zaden zelf moeten onaangetast zijn.

  2. Was de zaden grondig om het vruchtvlees te verwijderen met behulp van een fijne zeef. Het achterblijven van pulp kan ervoor zorgen dat de zaden rotten.

  3. Laat de zaden enkele dagen drogen op keukenpapier.

Zaailingen zelf kweken: stratificatie

Van oktober tot half november is het tijd om de zaden te stratificeren. Dit is eenvoudig zelf te doen. Je hebt slechts een diepe bloempot en rivierzand nodig (geen zeezand of zandgrond). In het voorjaar krijg je dan pas ontkiemde fruitboompjes.

In de volgende video legt Kutluhan uit hoe dat in z’n werk gaat:
133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page