top of page

Kutluhan over Natural Farming in Vlaanderen

In oktober 2022 werd ik voor het eerst uitgenodigd voor een workshop in België. Het was het begin van een groot avontuur, dat in België begon door de inzet van veel mensen en vooral dankzij Linda Robben.

De workshop was een prachtige bijeenkomst en een prachtige ceremonie. Maar daar bleef het niet bij, de echte schoonheid kwam na de workshop. Zoveel mensen kwamen vol enthusiasme samen. Ze besloten om samen in beweging te komen, samen te handelen en samen te zijn. Alles was nieuw en we begonnen bij nul... Ik herinner me veel gesprekken met Linda over waar er chemicaliënvrije mest te vinden is, waar gifvrij stro en hooi te vinden, waar land te vinden. Er waren zelfs mensen die hun grond ter beschikking stelden voor anderen die natural farming wilden beoefenen. Het waren maanden van continue uitwisseling en updates.

Voor mij persoonlijk was het heel indrukwekkend om te zien hoe mensen zich verenigden, hoe ze op een serieuze manier bij elkaar konden komen en tegelijkertijd als een kind konden genieten van deze natuurlijke manier van landbouw.

Ik heb mensen gezien met tranen, ik heb mensen gezien met een grote glimlach, ik heb mensen gezien met vuurwerk in hun ogen tijdens de workshop. Maar dit is wat al deze mensen gemeen hadden: uiteindelijk maakten ze allemaal verbinding met hun eigen natuur, hun eigen kern. Het resultaat was telkens zo mooi, omdat wat tevoorschijn kwam niet het resultaat was van actie, maar gewoon het gevolg van het thuiskomen bij hun ware natuur. Het licht van het leven kwam doorheen de ogen van de mensen in de vorm van een glimlach of in de vorm van tranen...Sinds dat moment werden er nog 7 workshops georganiseerd en meer dan 500 mensen werden erdoor aangetrokken. Allemaal werden ze geraakt door hun eigen schoonheid die oplicht door natural farming.

Vandaag is Natural farming Vlaanderen als een kleine zaailing die aan het groeien is met zijn eigen penwortel.

Laten we met z'n allen goed voor dit zaadje zorgen en meer zaden blijven zaaien.

Als we met z'n allen 3 tot 4 jaar lang zaadballen zouden blijven zaaien, zou de hele wereld de tuin van Eden worden.

Er valt niets te doen. Er hoeft niets gedaan te worden behalve eenvoudigweg een natuurlijk leven leiden. Eens we een natuurlijk leven beginnen te leiden, zal het moment daar zijn dat de mensheid zal deelnemen aan het herstel van de natuur en bijdragen aan de verborgen prachtige harmonie die ons de hele tijd omringt.

--- Kutluhan Özdemir ---
98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page